Hankintakonsultin käyttö hankintatoimessa on viisain valinta, kun organisaatiosta puuttuu oikea osaaminen, resurssit tai näkökulma tiettyyn hankinnan osa-alueeseen - useimmiten epäsuoriin ja IT- hankintoihin. Tässä blogitekstissä käymme läpi tilanteita, joissa hankintakonsultin käyttö hankintatoimessa on järkevää, sekä mitä hyötyjä siitä seuraa.
Hankintakonsultti tuo mukanaan ulkopuolista näkökulmaa ja syvällistä asiantuntemusta, jota organisaatiossa ei välttämättä omassa tiimissä ole. Hankintatoimen monimutkaistuminen, globaali kilpailu ja teknologian kehitys vaativat usein erikoisosaamista esimerkiksi digitalisaatiossa, riskienhallinnassa, kumppanien johtamisessa tai strategisessa suunnittelussa.
Jos oma henkilöstö ei hallitse kaikkia tarvittavia menetelmiä tai markkinatuntemusta, hankintakonsultti voi tarjota asiantuntemusta, jota ei muuten olisi saatavilla. Tämä on erityisen tärkeää monimutkaisissa hankintaprosesseissa tai kun on tarve omaksua uusia teknologioita ja menetelmiä esimerkiksi sopimusneuvotteluissa.
Hankintatoimessa saattaa esiintyä piikkejä, jolloin normaali henkilöstö ei riitä hoitamaan kaikkia tehtäviä muun muassa kasvaneen työkuorman tai pitkäaikaisen poissaolon vuoksi. Hankintakonsultti voi tällöin täydentää tiimiä tilapäisesti ilman pitkäaikaisia sitoumuksia ja rekrytoinnin tuomia haasteita. Hankintakonsultti voi toimia hankintapäällikön täysipäiväisenä
sijaisena esimerkiksi vanhempainvapaan sijaisena tai hoitaa vain yhden kilpailutuksen. Hankintakonsultin ostaminen on nopeaa, vähäriskistä ja joustavaa, joita ei voi sanoa sisäisen työntekijän palkkaamisesta.
Mikäli organisaatio on käymässä läpi suurta muutosta tai strategian uudistamista, ulkopuolisen hankintakonsultin näkemykset ja kokemus voivat auttaa määrittämään realistiset tavoitteet ja selkeät toimintasuunnitelmat. Yleisiä hankintatoimen kehityskohteita ovat lisäpanostus epäsuorien hankintojen johtamiseen, kustannussäästöjen etsiminen ja toteuttaminen, kategorioiden uusiminen sekä vanhojen sopimusten läpikäynti.
Hankintakonsultti, jolla on laaja osaaminen eri toimialoilta ja kokoisista yrityksistä, toimii objektiivisena arvioijana ja voi tunnistaa kehityskohteita, joita sisäiset resurssit eivät huomaa. Ulkopuolinen näkökulma auttaa arvioimaan hankintatoimen tehokkuutta ja tunnistamaan mahdolliset riskitekijät ja säästöpotentiaalin.
Hankintakonsultit seuraavat markkinoiden kehitystä ja tuovat mukanaan ajankohtaista tietoa eri yrityksistä, mitkä auttavat tekemään parempia päätöksiä.
Hankintakonsultit osaavat usein tunnistaa tehottomuuksia ja ehdottaa prosessien uudistuksia, jotka johtavat kustannussäästöihin ja parantuneeseen kilpailukykyyn.
Hankintakonsultilla on usein laajat kontaktit, jotka voivat avata uusia yhteistyömahdollisuuksia ja liiketoimintamalleja.
Hankintakonsultin käyttö on joustavaa, sillä palvelua voidaan räätälöidä projektikohtaisesti organisaation tarpeiden mukaan.
Hankintakonsultin käyttö hankintatoimessa on järkevää erityisesti silloin, kun organisaatiolla on tarve täydentää sisäistä osaamistaan, ratkaista tilapäisiä resurssipulaongelmia tai uudistaa hankintastrategiaa. Hankintakonsultti voi tarjota ulkopuolista, objektiivista näkemystä ja tuoda arvokasta markkinatietoa sekä prosessien tehostamiseen liittyviä näkemyksiä.
Energinen ja tavoitteellinen hankinta-asiantuntija, joka saa virtaa onnistuneista hankinnoista ja tähtää aina parempaan.